Wat is Osteopatie, en voor welke klachten kan u bij een Osteopaat terecht?

Veiligheid voorop

Als een ingenieur van het menselijke lichaam weet een professionele osteopaat precies waar welke structuur gelokaliseerd is, in welke toestand zich deze bevindt en hoe hij/zij ermee aan de slag kan. Een professionele osteopaat is goed opgeleid en werkt veilig en effectief.

Wat is Osteopatie?

Osteopathie is een functionele behandelingswijze waarbij herstel van de beweeglijkheid van verschillende lichaamsstructuren centraal staat.

Via onze technieken om deze beweeglijkheid te herstellen, werken wij ook op het zelfgenezend vermogen van de patiënt. Het lichaam tracht zich steeds aan te passen of te compenseren, wanneer dit compensatiemechanisme niet meer kan volgehouden worden ontstaan er (pijn)klachten van een uiteenlopende aard: ontstekingen, zwellingen, slijtage, stijfheid in de nek, de rug en andere gewrichten, hoofdpijn, buikpijn, slechte doorbloeding, slechte vertering,…

het lichaam fungeert als één geheel, waardoor de oorzaak van de klachten niet altijd op de plaats waar de pijn is wordt waargenomen. Bijgevolg zal een professioneel osteopaat het hele lichaam onderzoeken, en niet alleen de pijnregio.

Meer informatie over osteopathie kan u terug vinden op https://www.osteopathie.be

Voor wie?

Een Osteopatische behandeling is geschikt voor zowel ouderen, volwassenen, kinderen & baby’s. Een behandeling voor baby’s neemt minder tijd in beslag, reken op maximum 30 tot 45 minuten. Meer informatie over bijscholingen in de osteopathie voor kinderen kan u vinden bij opleiding

Voor welke klachten kan je bij een Osteopaat terecht?

Voor de meeste klachten, spontaan ontstaan ten gevolge van overbelasting of een ongeval, kan een goed opgeleide professioneel osteopaat een behandelingsstrategie uitwerken. Zowel bij pasgeborenen en kinderen, bij sporters en mensen die zware arbeid verrichten, als bij volwassenen en oudere patiënten kunnen aangepaste en veilige technieken worden toegepast.

Er zijn ook klachten die een professionele osteopaat niet mag behandelen. een competent professionele osteopaat herkend deze contra-indicaties en verwijst dan de patiënt voor onderzoek naar een geneesheer die verdere differentiatie kan doorvoeren.

Voor volgende klachten worden osteopaten geconsulteerd:*

  • Rugpijn: lumbago, artrose, rugblokkades, hernia discalis
  • Nekpijn: torticollis, nekblokkades, whiplash, uitstralende pijn in de schouder
  • ledematen: kniepijn en enkelpijn, frozen shoulder, PSH, elleboogpijn, ontstekingsverschijnselen (vb: tenniselleboog, golferselleboog), ingeklemde zenuwen (vb: carpal tunnel), slechte doorbloeding ter hoogte van de ledematen
  • hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn, paan aan het kaakgewricht, chronische sinusklachten, duizeligheid, oorsuizingen
  • sportletsels: tendinitis, spierkrampen, spierscheuren
  • organen: slechte spijsvertering, blaasverzakking, incontinentie
  • bezenuwing: tintelingen: krachtverlies, zenuwinklemmingen
  • baby’s: huilbaby’s, reflux, darmkrampen, assymetrie in de schedel, torticollis, e.a.
  • kinderen: klachten bij het zicht, ADHD, ADD, dyslexie, dyscalculie, autisme
  • psychisch: overspanning, depressie, angst, hyperventilatie

* de behandeling is oorzaakgericht maar in sommige gevallen eerder ondersteunend.

Anne Van Pée D.O.
Osteopaat

Anne is professioneel geregistreerd osteopaat. Een geregistreerd osteopaat is een osteopaat die enkel en alleen de osteopathie uitoefent. U kan een lijst van professionele osteopaten terug vinden onder https://www.osteopathie.be

Uw osteopaat is aangesloten bij de beroepsvereniging UVO;  Unie voor osteopaten

Laisser un commentaire

%d blogueurs aiment cette page :